Menu

Onze visie

Bij onze muziekcoaching gaan we uit van 7 elementen die naar ons idee essentieel zijn voor een geslaagd resultaat. We gebruiken hiervoor onderstaand kompas.

 

Het eerste aspect waar we naar kijken als je bij ons binnenkomt is iets wat we nodig hebben om ervoor te zorgen dat we je doelen behalen. Als we dat niet weten dan kunnen we wel een hele hoop voorkauwen maar dan zal het niet blijven kleven of is het niet uitdagend genoeg. Er is namelijk geen vaste uitgestippelde route die voor iedereen werkt. Les 1 is niet voor iedereen hetzelfde. Het is voor ons dus belangrijk dat we op de hoogte zijn van de correlatie (correlation) tussen wie jij bent als persoon (en op welke manier jij leert) en wat jouw doelen zijn. Dit zorgt ervoor dat we jou op een manier kunnen coachen die efficient, persoonlijk en amuserend is. Het is de basis die ervoor zorgt dat je de ontwikkeling doormaakt die je had gehoopt en zodat je gemotiveerd blijft.

Om de gestelde doelen te bereiken is iets nodig wat een beetje vergelijkbaar is met de term ‘gezelligheid’. Het laat zich niet in woorden uitdrukken maar meer in gevoel. Het is iets ongrijpbaars, het komt en gaat wanneer het wil en lijkt alleen voor een deel van de mensheid te zijn weggelegd .

“Every child is an artist, the problem is staying an artist when you grow up” – Pablo Picasso

We hebben het hier over creativiteit (creativity).  Muziek is iets creatiefs. Maar wat is creativiteit nou eigenlijk? Wij geloven dat het een constant proces is van ontwikkeling. Elk resulaat dat je behaalt, of dat nou eigen werk is of een cover, is een vertaling van je gevoel. Je kijkt er vervolgens op terug, haalt eruit wat voor je werkt en vooral wat niet voor je werkt en begint weer aan een nieuwe liedje. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat verder gaat met hetzelfde liedje maar voegt er extra elementen aan toe of je gaat het in een andere stijl spelen. Hoe je het ook doet, door steeds dat creatieve proces aan te blijven gaan manier leer je spelenderwijs steeds meer.

Dit zorgt er natuurlijk voor dat er iets in je gaat groeien. Een gevoel van bevestiging. En juist die bevestiging zorgt ervoor dat je jezelf blijft ontwikkelen. Met andere woorden: je vertrouwen (confidence) groeit.

“Be your own artist, and always be confident in what you’re doing. If you’re not going to be confident, you might as well not be doing it.”  Aretha Franklin

Je wordt beter in de beheersing van je instrument, je maakt minder fouten en je durft meer risico’s te nemen. Mis je vertrouwen, dan zal er van je plannen niet veel terecht komen en ga je minder presteren. Dit geldt overigens op elk gebied van het leven of het nou gaat om je werk, je vriendschappen, je gezin of je sociale contacten.

Vertrouwen doet iets wonderbaarlijks met mensen en zorgt er ook voor dat je in staat bent om datgeen te doen wat een van de basisbehoeftes is van de mens. Datgene wat ervoor zorgt dat je op je plaats bent.  Anders gezegd, vertrouwen geeft de mogelijkheid om een connectie (connection) te maken. Een connectie met de plek hier, connectie met je coach, connectie met medemuzikanten, connectie met bandleden en, nog het meest belangrijk, een connectie met jezelf. Vanuit die verbinding kan je weer verder komen. Je kan loslaten waar je nu bent en je verbinden met je doel.

“Music enhances the education of our children by helping them to make connections and broadening the depth with which they think and feel.” – Yo-Yo Ma

Maar hoe zorg je er nou voor dat het duidelijk is wat de bedoeling is? Het lijkt zo simpel maar het gaat hier zo vaak mis en daardoor ontstaan verkeerde verwachtingen, onbegrip of zelfs ruzie. Het vermogen om goed te communiceren (communication) is daarom essentieel.

Heldere en duidelijke communicatie zorgt ervoor dat je op 1 lijn zit. Je weet van elkaar waar je aan toe bent en wat je van elkaar kan verwachten. Die communicatie is natuurlijk niet alleen verbaal. Ook met je instrument kan je hele duidelijke boodschappen afgeven. Koppel maar eens een emotie aan de manier waarop je muziek maakt en ervaar het verschil.

“Music is a language that doesn’t speak in particular words. It speaks in emotions, and if it’s in the bones, it’s in the bones.” – Keith Richards

Indien alles lekker loopt en je slaagt in je doelen, je zit lekker in je vel en bent tevreden met de gang van zaken dan lijkt het een kwestie van volhouden. Niks meer niks minder. Maar juist dat volhouden is zo lastig. Vooral na verloop van tijd. Het wordt een sleur, gewoontes sluipen erin en de motivatie zakt. En juist dat willen we voorkomen. En dat doen we door iets te doen wat iedereen leuk vindt. Juist! We bouwen een feestje (celebration) om te vieren dat jij hebt behaald wat je voor ogen had. Want na een inspanning moet er ontspanning volgen. Even de teugels laten vieren en terug kijken naar waar je vandaan komt en wat je dus allemaal hebt bereikt. Uiteraard doen we dat niet alleen met jou want een feestje in je eentje is maar saai. Nee, de celebrationweek is voor iedereen bij MusiCademy.

“People of our time are losing the power of celebration. Instead of celebrating we seek to be amused or entertained. Celebration is an active state, an act of expressing reverence or appreciation. To be entertained is a passive state–it is to receive pleasure afforded by an amusing act or a spectacle…. Celebration is a confrontation, giving attention to the transcendent meaning of one’s actions.
Source: The Wisdom of Heschel”
― Abraham Joshua Heschel

Dit terugkijken en vieren gaat ook gepaard met een evaluatie. Zo’n terugblik kan soms confronterend zijn en als lastig worden ervaren. Het kan zijn dat je bang bent om fouten te maken, wellicht is het hele traject niet perfect gegaan of nam je teveel hooi op je vork en is er helemaal niets terecht gekomen van je doelstellingen. In dit soort gevallen is het belangrijk dat je niet te streng bent voor jezelf. Het doet het je goed om naar je eigen kwaliteiten en prestaties te kijken met compassie (compassion) voor jezelf.

“One of the secrets of inner peace is the practice of compassion” – Dalai Lama

Ben lief voor jezelf, ben bewust van wat je aan doen bent en ben verbonden met je doelen. Let goed op, met compassie bedoelen we niet dat je je de dingen die mis zijn gegaan zo met het badwater wegspoelt onder het mom van zelfmedelijden. Nee, het is genuanceerder. We zijn al zo vaak te streng voor onszelf en vernietigend in ons oordeel terwijl we allemaal beter gedijen op complimenten. Met compassie terugkijken betekent dus dat het oké is als iets niet lukt en dat er ruimte is om daar best even van te balen. Vervolgens evalueren we met diezelfde compassie op een constructieve manier, met een positieve benadering en in alle eerlijkheid ons proces.

Als we dat hebben gedaan dan kunnen we weer nieuwe doelen stellen, of onze oude doelen bijstellen en begint het proces weer van vooraf aan. Alleen heb je nu meer bagage en kennis dan toen je voor het eerst je doel stelde.

“The beautiful thing about learning is nobody can take it away from you.” – B.B. King

© MusiCademy - Onderdeel van MusiCare - Alle rechten voorbehouden